Recensie

Prins Arthur V – Froe Froe alweer onweerstaanbaar

Bij FroeFroe zit je altijd goed. Er wordt doorgaans in niet al te grote zalen gespeeld, zodat de toeschouwers alles lekker van dichtbij kunnen volgen, er wordt door de manipulators met hart en ziel gespeeld of ‘gemanipuleerd’. De voorstelling duurt niet uitzonderlijk lang (een uur en nog wat minuten erbij), de tickets zijn echt niet duur, en alle producties zijn geschikt voor kinderen, voor hun ouders, en zelfs voor hun grootouders. Ze zijn gevarieerd van onderwerp: soms historisch, dan weer met een oeroud verhaal als onderwerp, of gebaseerd op een sprookje dat volledig geactualiseerd en doorregen werd met verwijzingen naar actuele zaken of recente gebeurtenissen. 

FroeFroe maakt onweerstaanbare voorstellingen met diverse inspiratiematerialen, zoals oude, nieuwe of zelfgeschreven sprookjes, ‘klassieke’ of hedendaagse toneelteksten, tragedies (die liefst als een komedie eindigen), of komedies (want er mag al eens gelachen worden).

In ‘Prins Arthur V’ (gebaseerd op een tekst uit de bundel ‘Hele Verhalen Voor Een Halve Soldaat’ van Benny Lindelauf ) maken we kennis met een marionettenspeler, een reus van een vent, die nauwelijks nog met de poppen kan spelen omdat zijn handen zwaar zijn aangetast door reuma. Hij zou graag nog eens deelnemen aan “Le Grand Concours Des Marionettes”, dat over een prijzenpot beschikt van anderhalf miljoen Euro, en door de Koning zal bijgewoond worden. De moeder van de bijzonder grote poppenspeler zou haar zoon heel graag zien winnen, en koopt voor haar reus van een poppenspeler het poppenmeisje Zetta: een magere armzalige dwerg, die echter bijzonder alert en heel slim is. Zij zou zich voortaan moeten gedragen als een echte houten marionet, om zo de grote Marionettenwedstrijd te kunnen winnen, en met de premie alle schulden van de reus te kunnen afbetalen.  

Dit verhaal werd vermengd met andere verhalen, onder meer met de historie (of het sprookje) van Blauwbaard, die met verscheidene vrouwen getrouwd is, om ze nadien zonder pardon de kop af te hakken. Na vele ingewikkelde gebeurtenissen en spannende avonturen loopt alles natuurlijk goed af, tenminste toch voor het pientere poppenmeisje Zetta.  

De poppen in deze productie zijn, zoals we dat gewoon zijn van Froe-Froe, prachtig ontworpen en deskundig gemaakte exemplaren. Er wordt met aandacht geluisterd en meegeleefd, en alert gereageerd. Ook bij de soms wat macabere scènes, die door de spelers (en poppen) handig met de nodige dosis humor ontzenuwd worden. Na afloop wandelde het publiek van deze schoolvoorstelling dan ook met een stralende glimlach de Studio-zaal uit.(Schoolvoorstelling bijgewoond op 22.02.2024.

Er zijn nog enkele schoolvoorstellingen in de Studio (Antwerpen), en enkele voorstellingen met ‘vrije verkoop’.

Info: www.froefroe.be