Recensie

Pepijn Lievens dwingend in King Kong

De nog altijd jonge Pepijn Lievens (°1972) houdt er van eigen teksten en dus ook eigen dromen te spelen, maar met King Kong maakt hij van een tekst van Jeroen Serruys evenzeer een verrassend evenement. Boeiend om zien, hoe een schrijver een speler, een regisseur (Mich Walschaert) en een scenograaf (Kris Van Oudenhoven) tot een verrijkend spel inspireert.

King Kong - © Michel Deveen
King Kong – © Michel Deveen

Jeroen Serruys (Veurne, °1977), studeerde, na een lerarenopleiding, aan de toneelacademies van Maastricht en Gent. Maar het schrijven laat niet los. Met King Kong (2016, uitg. Clavis) schreef hij de invloed van mysterieuze en aanverwante verhalen op zijn jeugdjaren , van zich af.

Pepijn Lievens, die we kennen van vorig seizoen, van Benny (cfr. theatermaggezien, januari 2018), richt zich met King Kong tot een zeer jong publiek. Tot meisjes en jongens van de laatste leerjaren van de lagere school. Kinderen die echter graag ouderen imiteren of losweg fantaseren bij wat het dagelijks nieuws verschaft. Als er oorlog is, doen jongens soldaatjes na of in tijden van onrust politie. Meisjes zijn dan meer bezorgde of verzorgende moedertjes. Daarbij komt nog het prille ontwaken van de lust naar het andere geslacht dat zich kan uiten in een stiekeme kus. Dat is dan, bij het begin van King Kong, het geheim dat Junior, het jongetje in King Kong, meedraagt nadat hij Rosalinde echt zoende. Dat geheim houden is een eerste probleem voor Junior en een tweede is dat hij hoopt dan zijn droom ooit werkelijkheid wordt: dat Rosaline hem ook graag ziet.

King Kong - © Michel Deveen
King Kong – © Michel Deveen

Stilaan dringt het tot Junior door dat eigenlijk iedereen één of meerdere geheimen met zich meedraagt. Zoals zijn moeder bijvoorbeeld, die maar niet wil zeggen waar zijn vader is gebleven. Junior is er van overtuigd dat zijn vader een geheime politieagent is die ergens in een ver land een opdracht uitvoert. Gedreven door zijn fantasie imiteert Junior zijn schietklare vader en in zijn droom is die vader dan ook een King Kong, een filmheld of veel meer.

Dat dromen bedrog kunnen zijn, ervaart Junior wel op de duur. Pepijn Lievens toont een jongen vol energie die uiterst alert is op alles wat rond hem gebeurt. Zijn interpretaties brengen verschillende disciplines samen, van acrobatie tot ingetogenheid, van felle aanpak tot stille mijmering.

De kern van het korte en krachtige stuk is de onrust die een opgroeiend kind kan hebben over wat rondom gebeurt. Junior wordt geconfronteerd met vele vragen en voorvalletjes waarop geen duidelijk antwoord komt. Hij droomt een antwoord, maar in zijn benepen wereldje zit het niet pluis.

Hoe King Kong eindigt, blijft een geheim, tenzij je de voorstelling gaat zien. Het is je geraden!

Info: www.pepijnlievens.com aline@thassos.be CC De Kluize, Oosterzele.