Recensie

Denkend aan Rik Bevernage, een muzische ‘werver’.

De bekende bezieler van het Brugse kunstencentrum De Werf, Rik Bevernage (°Wevelgem, 19.04.1954) is op dinsdag 6 maart, na een afmattende ziekte, te Brugge overleden.

Een ‘werver’ die je niet vergeet. Een bezieler die je niet met ‘mijnheer’ aansprak, maar altijd met ‘Rik’. Met Rik en met iedereen die in De Werf werkte, kon je na een voorstelling of een jazzconcert, tussen koffiekop en pint, praten, lachen, discussiëren, van mening verschillen of interesses delen. De status die De Werf onder de Vlaamse kunstencentra bekleedde, was er één zonder pretenties (misschien een beetje te bescheiden?) en toch kritisch en vooral op kwaliteit gericht. De werking van De Werf (sinds 01.01.2017, KAAP, een versmelting van Vrijstaat O. (Oostende) en De Werf, Brugge) was (en blijft hopelijk) te vergelijken met een jamsession: iedereen zet zijn talenten ten volle in en niemand valt uit de toon, tot iemand het signaal geeft om unisono af te ronden.

Een niet te vergeten verdienste van Rik en zijn medewerkers is, dat Vlaanderen nu een ‘uniek W.E.R.F-jazzlabel heeft dat reeds meer dan 150 releases op zijn naam heeft staan’ (Filip Delmotte in zijn rouwbetuiging). Onder Riks leiding heeft De Werf daarenboven dertig jaar een progressieve ontwikkeling gekend met een boeiend aanbod van jong en vernieuwend theater voor volwassenen en via Kids in de Werf ook voor jongeren, met onder andere gasttheater uit Nederland en met werk van durvende schrijvers en regisseurs.

De weg naar de Werfstraat in Brugge was bij velen al lang bekend. In de jaren zeventig en tachtig waren er de voorstellingen van Teater 19 (theater zonder ‘h’ in de toenmalige spelling!), een theater dat eerst gehuisvest was aan de Beenhouwersstraat 19, maar in 1975 verplicht werd te verhuizen. T 19 geraakte op de dool, ondanks beloftes van hoger hand. Een triestige constatatie die nog altijd, wat het theaterbeleid van de Overheid betreft, actueel blijkt te zijn.

In 1985 nam de net opgerichte vzw De Werf, met steun van het Masereelfonds, de ruimte en enig meubilair van T 19 over en kon de ‘Beverpatrouille’ – ludieke benaming voor de ploeg rond Rik Bevernage – aan het werk met als gevolg dan na een vijftal seizoenen vol bruisende activiteit, het oude pand met de grond diende gelijkgemaakt. In afwachting van een nieuwe ruimte ging de werking op een theaterboot verder, voor sommigen aanleiding om Rik als ‘grote roerganger’ te begroeten.

Rik Bevernage (°Wevelgem, 19.04.1954) - © Cees van de Ven
Rik Bevernage (°Wevelgem, 19.04.1954) – © Cees van de Ven

In 1988 werd De Werf erkend als ‘receptief productiecentrum’, vanaf 1991-92 was het ook een ‘productiehuis’. Inmiddels draaide het programmeren van jazz, waar De Werf zich mee op de wereldkaart zette, op kruissnelheid, afwisselend met andere muzikale optredens, van onder meer Bram Vermeulen, en een verjongd en verjongend tekst- en regietheater. Theatermakers als Peter De Graef, het collectief De Koe, Dirk Tanghe, de Bruggelingen Rik De Jonghe en Inge Schaillée, debuterende auteurs zoals Frank Adam, Lara Taveirne en dakloze ensembles als Het Scharlaken Dak en spelers rond Craig Weston, of Los Aficionados, waarmee de overgang in 2006 van Het Net (voorheen De Korre) naar De Werf werd gevierd, om er maar enkele te noemen, maakten van De Werf een steeds aantrekkelijker trefpunt, waarvan een gedetailleerd over- en inzicht wel eens nader en naast de reeds bestaande tienjarige kijkboeken, in een essay bijvoorbeeld, zou mogen beschreven en ontleed worden.

Het te vroege overlijden van Rik Bevernage roept vanzelfsprekend een veelheid aan herinneringen op en meteen een oprecht gevoel van dankbaarheid voor het vele en degelijk-mooie dat De Werf onder zijn inspirerende medewerking heeft kunnen aanbieden. De benaming ‘De Werf’ verwijst makkelijk naar het werkwoord ‘werven’, overhalen, aantrekken. In wat De Werf aanbood zag je dan ook de aanstekelijke ijver waarmee de hele ploeg zich inzette om steeds weer de nieuwsgierigheid te prikkelen en als wervers een kunstgevoelige ontwikkeling bij zoveel mogelijk mensen te realiseren.

Nu De Werf is overgaan in KAAP en Rik Bevernage is overleden, is er ook enige bezorgdheid omtrent de visie en de ontwikkeling van dit nieuwe kunstencentrum voor de regio Brugge-Oostende. Maar er is ook de stellige verwachting en de hoop dat, wat zowel in Brugge als Oostende ooit al is verwezenlijkt, door een stevige samenwerking en logistieke steun van hoger hand, wordt veilig gesteld, waardoor een bevrijdende muzische belevenis, even sterk is verzekerd.

Info: www.kaap.be