Recensie

Pepijn Lievens en Benny : je bent wie je droomt te zijn.

De theaterkronkels van Pepijn Lievens (°1972) zijn allicht bekend. Na zijn opleiding aan het Gentse Conservatorium was hij freelance acteur bij verschillende kleine gezelschappen, leidde hij een eigen ensemble, deed hij regie, speelde in een paar films en schreef hij teksten die hij uiteindelijk het liefst, en met succes, zelf speelde.

Eigen teksten spelen is wellicht de droom van meer acteurs en actrices maar daarom niet een gemakkelijke weg. In Benny leeft Lievens ogenschijnlijk in een droom, in een wereld die hij voor zichzelf creëert. Hij is schepper en tegelijk bewoner van die wereld die hij fantaseert en hij gaat er van uit dat iedereen, man of vrouw, meisje of jongen, droomt en dat je bent wie je droomt te zijn. ‘De’ realiteit, ‘de’ waarheid, bestaat niet, placht hij te zeggen, ‘alleen uw eigen waarheid bestaat’. Zelfs Benny bestaat niet. Ik ‘Ben nie’, zegt Pepijn met nadruk op ‘nie’ van ‘niet.’ Benny van Gent is niet Benny en is niet van Gent. We dromen ons een wereld zonder het te weten, zegt de speler die vlinder-vlug over de scène dartelt. Een haast lege scène, waarop de fantasievolle acteur gespot wordt in een adequaat lichtspel.

Alhoewel hij voortdurend praat, vertelt, gekscheert, fantaseert, is hij ook met zijn hele lenig lichaam volop in actie. Altijd maar stelt hij de zwaartekracht op de proef en tegelijk is hij een verhalen-temmer die van de ene actie in de andere, loopt, valt, opwipt, het ene verhaal na het andere in de zaal slingert, geen personage toont, maar zichzelf, omdat hij zichzelf het best kent en alles zelf heeft bedacht, gedroomd, en toch ook alles in handen houdt aan strakke teugels. Geen herhalingen, altijd maar opnieuw verrassen met nieuwe beelden en andere ervaringen. Nu eens over een ‘gast’ die zich in een goederentrein verstopte en doodgevroren teruggevonden werd, alhoewel de koelinstallatie niet functioneerde. Hij was gestorven aan een ingebeelde, een gedroomde?, koude! Dan eens  over het weggeven van zijn hart: ‘het is niet omdat iedereen een hart heeft, dat ik er ook een moet hebben’.

In een voorstelling van ongeveer één uur, laat Pepijn Lievens verschillende kanten van het leven, van zijn leven en van zijn manier van overleven zien. Een caleidoscoop van dromen, op een virtuoze manier aangebracht, in een woorden-waterval en een lichaamstaal die je aan je stoel bindt, en die eindigt na een ongelooflijk uur meeslepend droomspel in een wakker applaus voor zoveel creatieve gedrevenheid.

Benny, in een regie van Koen De Ruyck, werd gemaakt in samenwerking met Cultureel Centrum De Herbakker, Eeklo.

Info: www.pepijnlievens.com